АМКУ та НАБУ викрили змову на закупівлях програмного забезпечення на майже 500 млн грн

28.12.2021 11:50
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (9)

15 грудня Антимонопольний комітет України виніс рішення у справі №145-26.13/84-21, що стосується антиконкурентних узгоджених дій кількох українських компаній та представництв іноземних суб’єктів господарювання в Україні. Мова йде про публічні закупівлі програмного забезпечення SAP на загальну суму майже 500 млн грн.

Значну частину матеріалів, використаних під час формування доказової бази, Антимонопольному комітету надало у рамках міжвідомчої взаємодії Національне антикорупційне бюро України, що розслідує відповідне кримінальне провадження. 

Завдяки співпраці з НАБУ, Комітет встановив, що товариства  з обмеженою відповідальністю «Інфопульс Україна», «Сапран Україна», «САП Україна», «Бріг-Рітейл», «Агелес», «Беной» та дочірнє підприємство «Ітеллідженс» зі 100%-ю іноземною інвестицією товариства «Ітеллідженс інтернешнл бізнес сервіс ГМБХ (Німеччина)» («НТТ дата бізнес солюшнс») впродовж 2016-2019 вчиняли змови під час закупівель, що оголошувалися такими державними установами України як АТ «КБ «ПриватБанк», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укргазвидобування», філія ГІОЦ ПАТ «Укрзалізниця», Національний банк України, Банкнотно-монетний двір НБУ й ДП «Поліграфічний комбінат «Україна».

Так з’ясовано, що ТОВ «САП УКРАЇНА» надавало спеціальний статус партнерам, завдяки якому у торгах та аукціонах могли брати участь лише компанії, що мають партнерські угоди. Також про наявність спільних інтересів та взаємозв’язку між відповідачами, їхню обізнаність щодо дій одне одного та системність поведінки свідчать, наприклад, формальна участь компаній для забезпечення кворуму, підготовка одним учасником торгів документів для інших учасників торгів, погодження цінових пропозицій та інші обставини, які свідчать про узгодження поведінки під час підготовки та участі у торгах.

Вищевказані дії компаній Комітет визнав антиконкурентними узгодженими діями з метою спотворення результатів торгів. Згідно з Законом України «Про захист економічної конкуренції» штраф за це порушення може становити до 10% доходу від реалізації продукції компанії за рік, що передував року накладення штрафу.

Отже, АМКУ наклав такі штрафи: 

  • ТОВ «САП Україна» на загальну суму 75 000 000  грн;
  • ТОВ «Бріг-рітейл» на загальну суму 3 259 273  грн;
  • ТОВ «Агелес» на загальну суму 5 632 114  грн;
  • ТОВ «Беной» на загальну суму 12 783 467  грн;
  • «НТТ дата бізнес солюшнс» на загальну суму 6 100 798  грн;
  • ТОВ «Інфопульс Україна» на загальну суму 2 200 950  грн;
  • ТОВ «Сапран Україна» на загальну суму 339 999  грн.

 

Відповідно загальна сума штрафів склала 105 316 601 грн.

Нагадуємо, участь у змовах на торгах, згідно з законодавством, також тягне за собою позбавлення порушників права участі у публічних закупівлях впродовж трьох років.

Держава та суспільство зацікавлені в тому, щоб контракти на закупівлю товарів, робіт або послуг укладалися із суб’єктами господарювання, які запропонують максимально низьку ціну та водночас найкращу якість товарів або послуг. Одночасно учасники закупівель зобов’язані сприяти розвитку конкуренції та не вчиняти неправомірні дії, що можуть негативно вплинути на конкуренцію.

 

Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку