24 години на виправлення помилок: відповідаємо на ваші запитання

07.09.2020 13:05
0
Поділитися на facebook
Поділитись
91438316_2695209707416212_3001618382496727040_o

    Нещодавно в учасників з’явилася можливість виправляти помилки в тендерній пропозиції. Але варто пам’ятати, що виправляти можна тільки у процедурах закупівлі. Що може виправити учаснику  невідповідності в інформації та/або документах:

  • що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону; 
  • на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

    Замовник має чітко визначити, що потрібно виправити, де інформація не відповідає тендерній пропозиції.

    Зараз ми перейдемо до запитань, які ви нам задаєте на рахунок цієї теми. 

   Замовник не пізніше ніж за 2 робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, має опублікувати повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель». Чи може замовник цю інформацію розмістити не за 2 дні а, наприклад, за 2 години до закінчення терміну розгляду пропозицій і тим самим обмежити потенційного постачальника у часі на виправлення помилок?

   Не може, адже це порушення Закону, за яке накладається штраф Замовнику. 

    Якщо є тендерна документація, в якій замовник вимагає багато різних документів, учаснику достатньо загрузити статтю 17 для прикладу і прописати ціну в екранну форму кабінету та накласти електронний підпис та й усе. Інші документи можна і не завантажувати, за умови, якщо ти маєш за результатами аукціону найменшу ціну, замовник зобов’язаний вказати, що ще не вистачає по пунктах учасник просто завантажує все впродовж 24 годин. І ти переможець. Я правильно розумію?

    Ви повинні пам’ятати, що виправити можна лише по кваліфікаційним критеріям та підтвердженню повноважень. Не можна виправити тендерне забезпечення, підтвердження відповідності технічним характеристикам.

    Помилку учасник може допустити тільки в інформації та/або документах визначених пунктами 1, 2 частини 16 статті 29 Закону чи у всіх документах тендерної документації?

    У Законі прописаний спеціальний перелік інформації та/або документів, які подані у тендерній документації, і які учасник може виправити протягом 24 годин. Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, які ми зазначали вище. 

   Чи допускається помилка в тексті банківської гарантії?

   Згідно з Законом, а саме пунктом 19 частини другої статті 22 у тендерній документації зазначаються такі відомості, як опис та приклади формальних (несуттєвих) помилок, допущення яких учасниками не призведе до відхилення їх тендерних пропозицій. Формальні помилки – це ті, які пов’язані з оформленням тендерної пропозиції, але не впливає на її зміст. 

    Чи є можливість в спрощеній закупівлі застосування 24 години на виправлення помилок?

    Функціонал на виправлення помилок не діє на спрощені закупівлі. 

    У ч. 16 ст. 29 Закону чітко визначені документи, які учасник має право дозавантажити, а саме кваліфікаційні документи та щодо права підпису. Якщо в пропозиції учасника відсутні й інші документи, технічні розрахунки, або довідки відповідно до частини третьої статті 22 Закону, чи повинен замовник давати 24 години на дозавантаження документів, якщо все одно пропозиція не відповідає вимогам тендерної документації?

    Згідно Закону перелік підстав для відхилення тендерної документації визначений статтею 31. Якщо під час розгляду виявлено лише невідповідності, визначені частиною 16 статті 29 Закону, замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей. Якщо тендерна пропозиція  крім невідповідностей зазначених в частині 16 статті 29 Закону не відповідає і іншим вимогам тендерної пропозиції, то пропозиція підпадає під відхилення згідно підстав та із зазначенням аргументації без застосування функціоналу 24 на виправлення помилок. 

 

  При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку