Відміна тендеру: бути чи не бути? Кейс

26.08.2021 11:58
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

   Бажаєте, щоб ми розглянули вашу ситуацію або відповіли на хвилююче вас запитання?

   Пишіть нам,  експерти обов’язково розглянуть ваш кейс, а ми додамо його до нашої рубрики. 

   Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, розглянула скаргу ТОВ “Строй Імперія”  щодо порушення Замовником порядку проведення Процедури закупівлі.

   Скаржник зазначає, що на веб-порталі уповноваженого органу з питань закупівель було опубліковано рішення Органу оскарження № 5506-р/пк-пз, відповідно до якого Замовника зобов’язують скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ “СТРОЙ ІМПЕРІЯ” та рішення про визначення ТОВ ВКП “ТАУРУС” переможцем даної процедури закупівлі. 

   Замовник на виконання вищевказаного рішення Органу оскарження, 02 квітня 2021 о 11:55 оприлюднив коментар щодо усунення порушення, в якому повідомив, що погоджується з рішенням АМКУ, однак своє рішення не підкріпив жодним із документів на веб-порталі. 

   Скаржник звертає увагу, що через 44 хвилини після нібито як виконання рішення АМКУ Замовник опублікував Протокол щодо прийняття рішення уповноваженою особою від 02.04.2021 № 15 про відміну процедури відкритих торгів, згідно предмету закупівлі “Капітальний ремонт будівлі Зорянського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів-ліцей Саратської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області”.

     Підставою для відміни процедури було вказано: “неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель». Під описом вищевказаного порушення Замовник повідомляє, що відповідно до ст.21 Закону, оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити інформацію про розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати). 

   29 січня 2021 Замовник оголосив Процедуру закупівлі, де в оголошенні зазначив забезпечення Пропозиції: 243 219,20 грн. 5 лютого 2021 року Замовником були внесені зміни до умов Документації, зокрема видалення частини 2 розділу ІІІ Документації (забезпечення Пропозиції). 

   Відповідно до пункту 7 наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 18.03.2016 № 477 “Про затвердження Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.03.2016 № 447/28577, замовник/учасник може вносити зміни до інформації, яка вже оприлюднена на веб-порталі, у випадках, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”. При цьому Законом не передбачено внесення змін до оголошення про проведення процедури закупівлі.

    Відповідно до ст. 32 Закону замовник відміняє торги, зокрема в разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень, які неможливо усунути.

    Разом з тим, Замовник не зазначив, в чому саме полягають ці порушення. Скаржник додає, що зазначені доводи в протоколі від 02.04.2021 № 15, яким відмінено Процедуру закупівлі є неправомірними та такими, що порушують права Скаржника як учасника, положення Закону та насамперед основні принципи здійснення закупівель, визначені ст. 5 Закону.

    Відповідно до ст. 32 Закону замовник відміняє тендер у разі: 

1) відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг; 

2) неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень, які неможливо усунути.

   Враховуючи викладене, керуючись статтею 18 Закону України “Про публічні закупівлі”, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

   ПОСТАНОВИЛА:

   Зобов’язати Зорянський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів-ліцей Саратської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області скасувати рішення про відміну процедури закупівлі“Капітальний ремонт будівлі Зорянського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів-ліцей Саратської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області”, оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу. 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку