Про нові оборонні закупівлі

08.10.2021 17:08
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

 1 січня набув чинності Закон України «Про оборонні закупівлі».

   Давайте розберемось, що ж таке, оборонні закупівлі? Це закупівлі товарів, робіт і послуг, які призначені для виконання і забезпечення державних програм у сфері національної безпеки і оборони та здійснюються державним замовником.

   Державні замовники можуть здійснювати наступні види закупівель:

1) закрита закупівля:

  • переговори;
  • поетапні переговори;

2) торги з обмеженою участю;

3) спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель;

4) спрощений відбір без застосування електронної системи закупівель.

   Оборонні закупівлі, що становлять державну таємницю, здійснюються за закритими закупівлями відповідно до цього Закону.

   Торги з обмеженою участю – процедура закупівлі, що передбачає попередній кваліфікаційний відбір учасників і проходить у два етапи (кваліфікаційний відбір та відкриті торги з публікацією англійською мовою).

   Спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель – це процедура, що застосовується державним замовником під час дії особливого періоду в Україні.

   Наприклад, у період введення надзвичайного стану, або у період проведення антитерористичної операції, або у період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Цей вид закупівель може бути застосований у разі якщо відомості про закупівлю не становлять державної таємниці.

   Спрощений відбір без застосування електронної системи закупівель – це процедура, що використовується державним замовником як виняток під час дії воєнного стану в Україні.

   У цьому разі державний замовник укладає договір з учасником відбору після проведення переговорів з одним або кількома учасниками відбору. Державний замовник запрошує до переговорів виконавців, з якими має чинні договори.

   Державний замовник має діяти згідно пунктів Закону, що передбачають вартість оборонних закупівель та робіт оборонного призначення.

    Нагадаємо, що вартість оборонної закупівлі або інших товарів та послуг для забезпечення потреб безпеки та оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а для робіт оборонного призначення і робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки й оборони – 1,5 мільйона гривень.

   При цьому державний замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнути дії Закону.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку