Кейс. Як не підписати пропозицію і стати переможцем

16.07.2021 10:36
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

   Традиційно продовжуємо рубрику кейсів від наших юристів.

   Бажаєте, щоб ми розглянули вашу конкретну ситуацію, або відповіли на хвилююче вас запитання?

   Пишіть нам, наші експерти розглянуть ваш кейс, і ми обов’язково додамо його до нашої рубрики.

   Пропонуємо розглянути ситуацію відхилення Пропозиції на прикладі закупівлі — “Послуги з ремонту і технічного обслуговування мототранспортних засобів і супутнього обладнання”, оголошення про проведення якої оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу.

   Відповідно до протоколу розгляду тендерних пропозицій, підставою для відхилення Пропозиції Скаржника було наступне: “Про розгляд тендерної пропозиції учасника, що підлягає відхиленню із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у випадках, передбачених ч. З ст. 22 та ч. 1 ст. 31 Закону. – Учасник не підписав тендерну пропозицію кваліфікованим електронним підписом (КЕП). 

   Замовник в тендерній документації вимагав наступне.

  Під час використання електронної системи закупівель з метою подання тендерних пропозицій та їх оцінки документи та дані створюються та подаються з урахуванням вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги”. 

   Мається на увазі, що тендерна пропозиція у будь-якому випадку повинна містити накладений електронний підпис (або кваліфікований електронний підпис) учасника або уповноваженої особи, повноваження якої підтверджуються відповідно до поданих документів, що вимагаються.

   Замовник перевіряє КЕП/ЕЦП учасника на сайті центрального засвідчувального органу за посиланням https://czo.gov.ua/verify.

   Під час перевірки КЕП/ЕЦП повинні відображатися прізвище та ініціали особи, уповноваженої на підписання тендерної пропозиції (власника ключа). 

   Якщо така інформація відсутня, або якщо учасник не наклав КЕП/ЕЦП відповідно до умов тендерної документації, він вважається таким, що не відповідає встановленим ст. 22 Закону вимогам до учасника. Його пропозицію буде відхилено на підставі ст. 31 Закону

   Починаючи з 07.11.2020 постачальники зобов’язані використовувати тільки КЕП. Використання ЕЦП з 07.11.2020 заборонено.

   При перевірці електронного підпису Скаржника на сервісі верифікації електронних ключів https://czo.gov.ua/verify з’ясовано, що тип даного електронного підпису – удосконалений (УЕП), а тип носія особистого ключа – незахищений.

   Листом від 16.02.2021 № 1/06-3-1587 Міністерство цифрової трансформації України повідомило:

   “якщо за результатом перевірки електронного підпису засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки надає інформацію, що тип підпису «удосконалений», то такий електронний підпис не може вважатися кваліфікованим”. 

   Отже, пропозиція вказаного учасника підлягає відхиленню. Інформацію про відхилення тендерної пропозиції оприлюднюється в електронній системі закупівель протягом 1 дня з дня прийняття цього рішення, згідно зі ст.10 Закону.

    Скаржник зазначає, що Замовник у своїй Документації надав можливість учасникам підписувати удосконаленим електронним підписом або кваліфікованим електронним підписом. Також він стверджує, що свою Пропозицію підписав електронним підписом:

  тип підпису – удосконалений,

  сертифікат – кваліфікований,

   а це не суперечить умовам Тендерної документації. 

   Замовник зазначає, що умовами Документації не передбачено підписання тендерної пропозиції учасника удосконаленим електронним підписом (УЕП).

   07.11.2018 набрав чинності Закон України “Про електронні довірчі послуги” (далі – Закон №2155-VIII). У Законі №2155-VIII введено поняття кваліфікованого електронного підпису (КЕП) і скасовано електронний цифровий підпис – ЕЦП. Протягом двох років з моменту вступу в силу зазначеного закону діяв перехідний період, під час якого платники податків та учасники державних закупівель могли використовувати ЕЦП. Перехідний період закінчився 07.11.2020, і з цього часу використання ЕЦП заборонено. 

   Дійсно, до 31.12.2021 передбачена можливість використовувати удосконалені електронні підписи (УЕП) та печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, з дотриманням вимог, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 193 “Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих 4 сертифікатах відкритих ключів”. 

   Однак, якщо є чітка вимога накласти на тендерну пропозицію саме КЕП, використання УЕП є невідповідністю вимозі тендерної документації. Тендерна документація Замовника розкриває поняття “електронний підпис” подальшим використанням скороченої абревіатури КЕП/ЕЦП. 

   У зв’язку із закінченням використання ЕЦП, відповідно до вимог Закону №2155-VIII, в учасників закупівлі залишилась єдина можливість щодо правомірного використання електронного підпису при підписанні тендерної пропозиції – підписання тендерної пропозиції шляхом накладення КЕП уповноваженої особи.

   Замовник зазначає, що Скаржник протягом періоду подання пропозицій та уточнення інформації про закупівлю мав можливість поставити Замовнику питання щодо правильного розуміння умов тендерної документації в частині накладення електронного підпису, проте не скористався таким правом.

   У ході розгляду зазначеного питання встановлено наступне.

   Відповідно до Документації, тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями. В них зазначається інформація про ціну, інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним критеріям, наявність/відсутність підстав, встановлених у ст.17 Закону і в цій тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у цій тендерній документації.

    Під час використання електронної системи закупівель з метою подання тендерних пропозицій та їх оцінки документи та дані створюються та подаються з урахуванням вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги”. Тобто тендерна пропозиція у будь-якому випадку повинна містити накладений електронний підпис (або кваліфікований електронний підпис) учасника або уповноваженої особи.

    У складі Пропозиції Переможця було розміщено файл: “Електронний підпис” (12.05.2021).

   Документація не містить окремих вимог щодо необхідності накладення саме кваліфікованого електронного підпису. Враховуючи наведене, Пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена Замовником з наведеної вище підстави.

   Враховуючи викладене, керуючись статтею 18 Закону України “Про публічні закупівлі”, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

   ПОСТАНОВИЛА:

   Зобов’язати Управління поліції охорони в Чернігівській області (замовника) скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції фізичної особи-підприємця за процедурою закупівлі — “Послуги з ремонту і технічного обслуговування мототранспортних засобів і супутнього обладнання”, оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку