Кейс щодо вимог до харчової продукції

22.10.2021 12:00
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

Бажаєте, щоб ми розглянули вашу ситуацію або відповіли на запитання?

Пишіть нам.  Наші експерти розглянуть ваш кейс, і ми додамо його до цієї цікавої рубрики.

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель розглянула скаргу Учасника (ТОВ «ІСПОЛІН ПЛЮС») щодо порушення Замовником (Військова частина 1471) порядку проведення Процедури закупівлі.

Скаржник не погоджується з рішенням Замовника щодо відхилення своєї Пропозиції. У зв’язку з цим були розглянуті підстави відхилення Пропозиції Скаржника та встановлено наступне. 

Відповідно до протоколу щодо прийняття рішення уповноваженою особою №186, підставою відхилення Пропозиції Скаржника було наступне: 

Технічні, якісні, кількісні та інші вимоги щодо закупівлі “М’ЯСО” (свинина (М’ясні блоки зі свинини), яловичина (М’ясні блоки з яловичини)), які надав учасник ТОВ “ІСІЮЛІН ПЛЮС”, спочатку були підтверджені начальником продовольчої служби відділу тилового забезпечення Д., але в подальшому було знайдено неспівпадіння в предметі закупівлі. А саме: в Декларації виробника сирого м’яса та субпродуктів було вказано “М’ясо яловичини вищого гатунку блочне”, а Замовник у тендерній документації було вказав “М’ясні блоки з яловичини І сорту”, де не прописано вираз “або еквівалент” або товар кращої якості.

Враховуючи вимоги ст. 31 Закону, Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Відповідно до Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, виробник сільськогосподарської продукції, призначеної для споживання людиною, харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів або допоміжних матеріалів для переробки зобов’язаний видавати декларацію виробника на такі об’єкти під час введення їх в обіг.

Декларація виробника засвідчує відповідність харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів або допоміжних матеріалів для переробки вимогам, визначеним у декларації за умови, що вимоги, встановлені виробником, виконуються протягом подальших дій. Декларація виробника видається на визначений період часу для серійного виробництва одного й того самого харчового продукту, харчової добавки, ароматизатора, допоміжного засобу для переробки або для партії. Якщо декларація виробника видається на серійне виробництво продукту, включені до неї партії повинні зазначатись у такій декларації виробника. Декларація виробника, що видається на партію, повинна містити посилання на конкретну партію.

Декларація виробника повинна містити таку інформацію:

1) назву та адресу виробника;

2) назву харчового продукту, харчової добавки, ароматизатора, допоміжного матеріалу для переробки та іншу інформацію, необхідну для ідентифікації продукту;

3) посилання на санітарні заходи, технічні регламенти або стандарти, відповідність з якими засвідчується, та умови, за яких така відповідність буде підтримуватися (умови транспортування, зберігання та інші умови обігу);

4) дату видачі, ім’я, підпис та посаду особи, яка видала декларацію виробника;

5) для продуктів, вироблених в Україні, контрольний (реєстраційний) номер, наданий виробнику після отримання експлуатаційного дозволу відповідно до положень ст. 22 цього Закону.

Видаючи декларацію, виробник повинен мати документальні докази дійсності цієї декларації. Такими документальними доказами визнаються протоколи вимірювань, досліджень, проведених акредитованою лабораторією, документи про впровадження на виробництві систем HACCP або аналогічних систем забезпечення безпечності та якості вироблених товарів, експлуатаційні дозволи і документи про результати державного контролю та державного нагляду санітарної та/або ветеринарної служби відповідно. 

Отже, Законом не вимагається зазначення печатки на декларації виробника лікаря ветеринара, а тому відхилення пропозиції Учасника – ТОВ “ІСПОЛІН ПЛЮС” із зазначеної причини протиправно. 

Скаржник вводить в оману Колегію стосовно причини своєї дискваліфікації. Так, Скаржник стверджує, що його дискваліфікували за відсутність печатки лікаря ветеринара на наданій декларації виробника сирого м’яса та субпродуктів. Проте, такий документ взагалі відсутній у складі Пропозиції ТОВ “ІСПОЛІН ПЛЮС”. Пропозицію Скаржника було відхилено за невідповідність запропонованого товару предмету закупівлі.

У ході розгляду зазначеного питання встановлено наступне.

Додаток 1 Документації містить технічні, якісні, кількісні та інші вимоги щодо процедури закупівлі “М’ясо” (яловичина (М’ясні блоки з яловичини)). Відповідно до пункту 7.1 додатку 1 Документації, учасник повинен надати документи, що підтверджують відповідність товару державним стандартам, походження, безпечність і якість, зокрема, оригінал (або нотаріально завірену копія, або копія, завірена виробником продукції) декларації виробника або сертифікат/посвідчення якості на партію, що пропонується до постачання. 

В ній обов’язково повинно бути зазначено: дата виготовлення продукції; умови зберігання, термін придатності, температурні показники, стандарти якості, експлуатаційний дозвіл виробника. Дані документи повинні бути погоджені печатками підприємства-виробника та ветеринарним лікарем з ідентифікацією лікаря. 

В складі Пропозиції Скаржника містяться: 

  • форма “тендерна пропозиція”, за якою учасник пропонує постачання м’ясних блоків з яловичини; 
  • декларація виробника сирого мяса та субпродуктів товаровиробника ТОВ “МК-ПОДІЛЛЯ”, відповідно до якої назва продукції – м’ясо яловичини вищого гатунку блочне.

Замовник не довів та документально не підтвердив, що надана Скаржником декларація не поширюється на запропоновану продукцію. Отже, пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена. 

Враховуючи викладене, керуючись ст. 18 Закону України “Про публічні закупівлі”, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

ПОСТАНОВИЛА:

Зобов’язати Військову частину 2382 скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ “ІСПОЛІН ПЛЮС” та рішення про визначення ТОВ “ПРОДСЕРВІС М” переможцем процедури закупівлі — “М’ясо за кодом ДК 021:2015 – 15110000-2 (15113000-3 – свинина (М’ясні блоки зі свинини) 15111100-0 – яловичина (М’ясні блоки з яловичини)”. 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку