Кейс щодо електронної банківської гарантії

09.08.2021 15:20
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

   Сподіваємось, що наша рубрика кейсів для вас корисна, а досвід інших допоможе вам уникнути помилок та стане у нагоді при вирішенні важливих питань.

   Бажаєте, щоб ми розглянули вашу конкретну ситуацію або відповіли на хвилююче вас запитання?

  Пишіть нам,  експерти обов’язково розглянуть ваш кейс, і ми додамо його до цієї рубрики. 

   Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель розглянула скаргу ТОВ “АКВАПЛАСТ”  щодо порушення Замовником порядку проведення Процедури закупівлі.

   Скаржник повідомляє про порушення Замовником порядку проведення Процедури закупівлі та просить зобов’язати Замовника скасувати рішення про визначення переможця Процедури закупівлі.

   Скаржник зазначає, що Переможець не надав оригінали довідок з обслуговуючих банків про поточний стан рахунку (пропозиція учасника відповідає умовам, якщо на рахунку є не менше 15% відсотків від вартості закупівлі). Замовник зазначає, що Переможець у складі Пропозиції подав лист-роз’яснення, в якому вказав причину неподання такої довідки. 

   Замовник зазначає, що Документацією передбачено вимогу надати учасниками забезпечення Пропозиції у формі електронної банківської гарантії. Розмір забезпечення цінової пропозиції становить 0,5 % від очікуваної вартості, що складає 113 037,14 грн. 

   Відповідно до Документації, під час укладення договору Замовник вимагає від учасника-переможця Пропозицію внесення забезпечення виконання договору в розмірі 4,2 % вартості Договору безвідсоткового депозиту (у формі перерахування коштів на розрахунковий рахунок Замовника: платіжне доручення з відміткою банку).

   Отже, платоспроможність підрядника при виконанні робіт (в тому числі за етапами) підтверджується вищезазначеними обставинами.

   Таким чином, у складі Пропозиції Переможця міститься лист-роз’яснення. Враховуючи, що платоспроможність учасника може бути підтверджена й іншими документами, які подають учасники та учасники-переможці, така Пропозиція, на думку Скаржника, відповідає умовам Документації в цій частині.

   У ході розгляду зазначеного питання встановлено наступне.

   Відповідно до Документації, Пропозиція подається в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, в яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення Замовником). Також Пропозиція повинна містити оригінали довідок з обслуговуючих банків про поточний стан рахунку та відсутність простроченої заборгованості за кредитами, виданої не раніше, ніж за 30 днів до дати розкриття Пропозицій.

    У складі Пропозиції Переможця містяться:

лист-роз’яснення від 22.04.2020 № 52, в якому зазначено наступне: “ТОВ “СКІ ГРУП” повідомляє, що розголошення інформації, яка є банківською таємницею, відповідно до статей 60, 62 Закону України “Про банки та банківську діяльність”, для надання Замовнику та участі у тендері на закупівлю робіт “Будівництво насосних станцій для відведення побутових стічних вод (45232431-2) Будівництво очисних споруд 92 омбр, OK “Схід”, м. Чугуїв, Харківська область, вул. Горішного, 142, військове містечко № 1″ відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” не передбачено. 

   Відповідно до статті 60 Закону України “Про банки та банківську діяльність”, банківською таємницею є інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку. 

   Банківською таємницею є:  

1) відомості про банківські рахунки клієнтів;

2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди;

3) фінансово-економічний стан клієнтів.

   Згідно зі ст. 61 Закону України “Про банки та банківську діяльність”, банки зобов’язані забезпечити збереження банківської таємниці шляхом: 

1) обмеження кола осіб, що мають доступ до інформації, яка становить банківську таємницю;

2) організації спеціального діловодства з документами, що містять банківську таємницю;  

3) застосування технічних засобів для запобігання несанкціонованому доступу до електронних та інших носіїв інформації;

4) застосування застережень щодо збереження банківської таємниці та відповідальності за її розголошення у договорах і угодах між банком і клієнтом.

   Статтею 62 Закону України “Про банки та банківську діяльність” встановлений вичерпний перелік осіб, яким банк має право надавати банківську таємницю та порядок її розкриття. Тому ТОВ “СКІ ГРУП” на виконання вимоги тендерної документації надає оригінали довідок з обслуговуючих банків про відкриття рахунків та відсутність заборгованості за кредитами.

   Разом з тим, у складі Пропозиції Переможця відсутні довідки з обслуговуючих банків про поточний стан рахунку, що не відповідає умовам Документації в цій частині.

   Враховуючи викладене, керуючись ст. 8 та ст. 18 Закону України “Про публічні закупівлі”, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

    ПОСТАНОВИЛА:

   Зобов’язати Східне територіальне квартирно-експлуатаційне управління скасувати рішення про визначення ТОВ “СКІ ГРУП” переможцем процедури закупівлі  “Будівництво насосних станцій для відведення побутових стічних вод”, оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку