Документи, що підлягають виправленню. Кейс

11.11.2021 16:48
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель розглянула скаргу Учасника (ТОВ “МОЯ ЗЕМЛЯ”) щодо порушення Замовником (Міжгірська селищна рада) порядку проведення Процедури закупівлі.

Скаржник зазначає, що відповідно до наданого Переможцем (ПП «Закарпатський інститут землеустрою») Статуту п. 6.4.6: Укладення договорів від імені підприємства, для укладення договору на суму, що перевищує 50 000,00 грн, а також для правочинів щодо придбання чи відчуження нерухомого майна, отримання позик (кредитів) передачу майна в заставу (іпотеку), надання гарантій і поруки, директору необхідна згода Загальних зборів Власників. У складі Пропозиції така згода відсутня, як і будь-який інший документ на укладення значного правочину (такого, що перевищує 50 000,00 грн).

У ході розгляду зазначеного питання встановлено наступне.

Додаток 3 Документації містить вимоги, встановлені замовником та інформацію про спосіб підтвердження відповідності учасників встановленим критеріям та вимогам, згідно із законодавством, які надаються учасником в електронному вигляді при поданні пропозиції через систему. Додаток 3 Документації містить таблицю 1, відповідно до якої:

  • копія, завірена у відповідності до вимог цієї документації, або оригінал документу учасника (або виписка (витяг) з протоколу зборів засновників (учасників товариства (підприємства), або копія статуту, або інший розпорядчий документ учасника з інформацією про делегування прав уповноваженої особи щодо представлення інтересів та/або підписання тендерної(их) пропозиції(й) та/або договору(ів) про закупівлю під час проведення процедури публічних та/або державних закупівель із обов’язковим визначенням обмежень відносно суми зобов’язань, які можуть бути взяті такою особою (вимога стосується учасників – юридичних осіб). Інформація або документ(и), визначені даним пунктом, не надаються учасником у тому випадку якщо одноосібний виконавчий орган є одноосібним учасником товариства (підприємства).

 

У складі Пропозиції Переможця містяться – довідка про уповноважену особу № 167, де зазначено: “ПП “Закарпатський інститут землеустрою”, уповноважує директора Чорний Дмитра Вікторовича, що діє на підставі Статуту, на підпис документів тендерної пропозиції та договору про закупівлю. Повноваження на підпис підтверджується Статутом та наказом підприємства, яким підтверджуються повноваження, містить власноручний підпис директора Чорного Дмитра;

  • статут, де у розділі І зазначено – ПП “Закарпатський інститут землеустрою” є приватним підприємством, що діє на основі приватної власності фізичних осіб Засновників та створено відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України та інших чинних законодавчих актів України. Власниками є громадяни України: Бокша Світлана Іванівна, Чорний Дмитро Вікторович. Відповідно до розділу 6 статуту – укладення договорів від імені Підприємства. Для укладення договору на суму, що перевищує 50 000, 00 грн, а також для правочинів щодо придбання чи відчуження нерухомого майна, отримання позик (кредитів), передачі майна в заставу (іпотеку), надання гарантій і поруки, директору необхідна згода загальних зборів власників.

 

Разом з тим, у складі Пропозиції Переможця відсутня копія, завірена у відповідності до вимог цієї документації, або оригінал документу учасника (або виписка (витяг) з протоколу зборів засновників (учасників товариства (підприємства), або копія статуту, або інший розпорядчий документ учасника з інформацією про делегування прав уповноваженої особи щодо представлення інтересів та/або підписання тендерної(их) пропозиції(й) та/або договору(ів) про закупівлю під час проведення процедури публічних та/або державних закупівель із обов’язковим визначенням обмежень відносно суми зобов’язань, які можуть бути взяті такою особою.

Враховуючи викладене, наявні невідповідності в документах Пропозиції зазначеного учасника, визначених статтею 29 Закону України «Про публічні закупівлі».

Відповідно до статті 29 Закону, якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції та/або подання яких вимагалось тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель. Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону, на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю. Згідно зі статтею 26 Закону учасник процедури закупівлі виправляє невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій, шляхом завантаження через електронну систему закупівель уточнених або нових документів в електронній системі закупівель протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Замовник, не виявивши зазначені невідповідності та не надавши учаснику можливість виправити наведені вище невідповідності, порушив вимоги статті 29 та статті 26 Закону України «Про публічні закупівлі». Отже, Пропозиція Переможця мала бути відхилена Замовником на підставі вимог статті 31 Закону. Не відхиливши Пропозицію Переможця, Замовник порушив вимоги статті 31 Закону, відповідно до якої замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо учасник не відповідає вимогам до учасника встановленим статті 22 цього Закону відповідно до законодавства. Крім того, Замовник порушив вимоги статті 29 та статті 26 Закону.

Керуючись статтею 18 Закону України “Про публічні закупівлі“, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

ПОСТАНОВИЛА:

Зобов’язати Міжгірську селищну раду скасувати рішення про визначення ПП “Закарпатський інститут землеустрою” переможцем процедури закупівлі – “Архітектурні, інженерні та геодезичні послуги (послуги з виготовлення проектів землеустрою щодо встановлення (зміни) меж населених пунктів Міжгірської селищної ради Закарпатської області с. В.Бистрий, с. Голятин, с. Лозянське, с. Сопки, с. Репинне, с. Сухий, с. Діл, с. Лісковець, с. Рекіти, с. Присліп, с. Завійка, с. Тітківці, с. Новоселиця, с. Торунь, с. Лопушне та розробки технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів Міжгірської селищної ради Закарпатської області с. В.Бистрий, с. Вучкове, с. Підчумаль, с. Голятин, с. Лозянське, с. Сопки, с. Репинне, с. Сухий, с. Діл, с. Лісковець, с. Рекіти, с. Присліп, с. Завійка, с. Тітківці, с. Майдан, с. Новоселиця, с. Торунь, с. Лопушне”, оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку