Документи на відповідність якості товару. Кейс.

02.09.2021 09:38
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

   Бажаєте, щоб ми розглянули вашу ситуацію або відповіли на хвилююче вас запитання?

   Пишіть нам,  експерти обов’язково розглянуть ваш кейс, а ми додамо його до нашої рубрики. 

   Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, розглянула скаргу ТОВ “Форум Трейд Логістік” щодо порушення Замовником порядку проведення Процедури закупівлі.

   Скаржник не погоджується з рішенням Замовника щодо допущення до аукціону Пропозиції ТОВ “ВП “Фарбпром”. Скаржник зазначає, що учасник надав декларацію постачальника про відповідність вимогам, в якій зазначено, що вона складена на основі позитивних результатів оцінки відповідності. Згідно з цим документом, компетентний орган з декларування – вимірювальна лабораторія ТОВ “ВП “Фарбпром”. 

   Документи, що підтверджують технічну компетентність даної лабораторії, відсутні. Вимірювальна лабораторія ТОВ “ВП “Фарбпром” не є органом оцінки відповідності та не проходила акредитацію в Національному агентстві з акредитації України. 

   Учасник не надав відповідний атестат акредитації та не підтвердив відповідність запропонованого товару вимогам тендерної документації. Отже, Пропозиція учасника повинна бути відхилена Замовником.

   Замовник зазначає, що у складі Пропозиції учасника ТОВ “ФАРБПРОМ” містяться як Декларація постачальника про відповідність, так і протоколи випробувань. Також він стверджує, що випробування були проведені лабораторією, вимірювальні можливості якої відповідають вимогам ДСТУ ISO 10012:2005. Документація не містить вимоги щодо акредитації випробувальної лабораторії саме в НААУ.

    У ході розгляду зазначеного питання встановлено наступне.

   Відповідно до розділу 3 Документації, Пропозиція, що подається учасником процедури закупівлі, повинна містити файли з інформацією про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, а також відповідні технічні специфікації, маркування, сертифікати, протоколи випробувань та інші засоби підтвердження відповідності. Відповідно до розділу 3 Документації, така інформація зазначена у додатку 1.

   У додатку 1 Документації зазначено, що на продукцію, щодо якої проводиться добровільна оцінка відповідності заявленим вимогам, потрібно надати оригінал або копію одного з наступних документів про відповідність: 

  •         декларації (у тому числі декларації про відповідність);
  •         протоколу (у тому числі протоколу випробувань);
  •         звіту;
  •         висновку;
  •         сертифікату (у тому числі сертифікату відповідності);
  •         атестату;
  •         іншого документу, що підтверджує виконання визначених вимог, які стосуються об’єкта оцінки відповідності.

   

   Оцінка відповідності (крім декларування), має бути здійснена органом з оцінки відповідності відповідної галузі акредитації. Документ про відповідність має бути оформлений на бланку органу з оцінки відповідності за встановленою формою. Декларація про відповідність, що зазначена в ТД має бути складена згідно з вимогами ДСТУ ISO/IEC 17050-1:2006 із посиланням на документи, які складені за результатами проведеної оцінки відповідності компетентними органами Національного агентства з акредитації України.

   Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Національного агентства з акредитації України, інформація щодо акредитації ТОВ “ВП “Фарбпром” відсутня.

   Відповідно до статті 31 Закону, замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. 

   Враховуючи викладене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції ТОВ “ВП “Фарбпром” відповідно до вимог статті 31 Закону.

    Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

   ПОСТАНОВИЛА:

   Зобов’язати акціонерне товариство “Українська залізниця” в особі філії “Центр забезпечення виробництва” скасувати рішення про допущення до аукціону тендерних пропозицій ТОВ “ВП “Фарбпром” за процедурою закупівлі — “Емаль ПФ115, емаль ПФ-115 RAL в асортименті (44810000-1 Фарби)”, оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу. 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку