Чи є дискримінаційною умовою вимога Замовника щодо походження товару з певної країни?

30.09.2021 13:39
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель розглянула скаргу Учасника (ТОВ “КОМПАНІЯ “ЄВРО ТЕХНОЛОГІЇ”) № UA-2021-08-27-005114-c щодо порушення Замовником (КНП “Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування”) порядку проведення Процедури закупівлі.

Скаржник повідомляє про порушення Замовником порядку проведення Процедури закупівлі та просить зобов’язати Замовника внести зміни до Документації.

Скаржник зазначає, що додаток 2 Документації передбачає Медико-технічні вимоги та інформацію про необхідні технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, а саме – Засоби особистої гігієни для людей з обмеженими можливостями. Однією з вимог вказано походження продукції: США або країни Європи.

 Скаржник не погоджується з вищенаведеними вимогами Документації та вважає їх дискримінаційними та такими, що обмежують конкуренцію. Скаржник звертає увагу, що Замовник жодним чином не аргументує, на якій підставі встановлено обмеження на постачання продукції з інших країн за походженням, окрім США та країн Європи. Скаржник повідомляє, що його ТОВ спроможне поставити товар за договором про закупівлю у повному обсязі і зазначає, що має багаторічний досвід з постачання товару за предметом закупівлі і жодних нарікань щодо якості товарів не отримувало. Також він зазначає, що для участі у закупівлі планує запропонувати продукцію наступних виробників:

1)     Fujian Dashan Paper Co., LTD/Фуг/зянь Дагиан Папер Ко., ЛТД Hainan Industrial Zone, Yucheng Village, Zhangban Town, Taiwan Business Investment Zone, Quanzhou, Fujian, China. / Хайнань Індастріал Зон. Юченг Віледж. Жанъбан Таун, Тайвань Бізнес Інвестмент Зон, Кванъжоу, Фуцзянь, Китай. ТОВ “КОМПАНІЯ “ЄВРО ТЕХНОЛОГІЇ” є офіційним дистриб’ютором та уповноваженим представником даного виробника на території України (підтверджуючі документи додаються).

2)     LINYI 2Н HEALTHCARE PRODUCTS CO., LTD No. 37, Luoqi Road, Luozhuang District, Linyi City, Shandong Province, China. ТОВ “КОМПАНІЯ “ЄВРО ТЕХНОЛОГІЇ” є офіційним та ексклюзивним уповноваженим представником даного виробника на території України (підтверджуючі документи додаються).

 Скаржник зазначає, що походження продукції від обох вищезазначених виробників – країна Китай. В той же час, Китай не є складовою США, а також не входить до переліку країн Європи. Таким чином, вимога замовника щодо походження продукції з США або країн Європи не дозволяє йому взяти участь в процедурі закупівлі, оскільки призведе до відхилення його Пропозиції через невідповідність умовам технічної специфікації в частині походження продукції. Скаржник наголошує, що жодним нормативно-правовим актом України не було встановлено обмежень щодо ввезення на митну територію України товарів, що походять з Китаю. Крім того, до Китаю не застосовано санкції згідно Закону України “Про санкції”, у зв’язку з чим відсутні підстави для застосування ст. 17 Закону.

Замовник зазначає, що додаток 2 Документації передбачає Технічні, якісні, кількісні та інші вимоги до предмету закупівлі, згідно яких, зокрема вказано – “Всі посилання на торговельну марку, фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника слід читати як “або еквівалент”. Еквівалентом вважається товар, що відповідає медико-технічним вимогам до товару, що закуповується замовником за умовами цієї Документації”. Таким чином, Документація, що затверджена рішенням тендерного комітету № 886 від 27 серпня 2021 року, не містить дискримінаційної умови, а також не містить вимог, які суперечать нормам чинного законодавства та обмежують участь в процедурі закупівлі.

Скаржник на розгляд Колегії надав лист, у якому зазначено: “Fujian Dashan Paper Co., LTD Huinan Industrial Zone, Yucheng Village, Zhangban Town, Taiwan 4 Business Investment Zone, Quanzhou, Fujian, China, підтверджуємо, що ТОВ “КОМПАНІЯ “ЄВРО ТЕХНОЛОГІЇ” є нашим офіційним дистриб’ютором та нашим уповноваженим представником на територій України. Дане товариство має право укладати договори та контракти, постачати підгузки та пелюшки, що виробляються нашою компанією, а також брати участь у будь-яких процедурах закупівель.

Замовник не обґрунтував та документально не підтвердив необхідність встановлення вищезазначеної вимоги. За таких умов участь у Процедурі закупівлі зможуть взяти лише учасники, які пропонують товар походженням саме США або країн Європи, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, у тому числі Скаржника.

Згідно зі ст. 5 Закону закупівлі здійснюються за такими принципами, зокрема, недискримінація учасників та рівне ставлення до них. Згідно зі ст. 5 Закону замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників. Ст. 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Враховуючи вищевикладене, Замовник повинен усунути наведені вище невідповідності шляхом внесення відповідних змін до Документації в цій частині.

Керуючись статтею 18 Закону України “Про публічні закупівлі”, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

ПОСТАНОВИЛА:

Зобов’язати КНП “Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування” Покровської міської ради Донецької області внести зміни до тендерної документації за процедурою закупівлі – “Засоби особистої гігієни для людей з особливими можливостями ДК 021:2015 – 33750000-2 Засоби для догляду за малюками”. 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку