24 години на усунення невідповідностей. Кейс

22.11.2021 12:13
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Як подати пропозицію для участі у закупівлі на майданчику «Держзакупівлі.онлайн» (2)

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель розглянула скаргу Учасника (ТОВ “ТОРГІВЕЛЬНО-ВИРОБНИЧА КОМПАНІЯ” ВУГІЛЛЯ ДОН ПРАЙМ”) щодо порушення Замовником (Комунальний заклад “Обласна база спеціального медичного постачання” Запорізької обласної ради) порядку проведення Процедури закупівлі.

Скаржник зазначає, що учасник ТОВ “ТВК “ЕНЕРГО ГРУПП” не виконав таку вимогу Документації: надані ним копії сертифікату генетичних, технологічних та якісних характеристик, протоколу випробувань та сертифікату якості на вугілля кам’яне марки ДГ (13-100) не містили зазначення ідентифікатора закупівлі (файли Якість вугілля ДГ 13-100.pdf та Якість вугілля ДГ 13-100.pdf.p7s, що були завантажені учасником в електронну систему закупівель не пізніше кінцевого строку подання тендерних пропозицій). 

Проте, Замовник неправомірно зазначив виявлені невідповідності в повідомленні з вимогою про їх усунення, яке оприлюднено в електронній системі закупівель стосовно пропозиції учасника ТОВ “ТВК “ЕНЕРГО ГРУПП”. Нехтуючи нормами ст. 29 Закону, Замовник надав можливість учаснику виправити протягом 24 годин невідповідності в інформації та/або документах, які не стосувалися статті 16 Закону. Копії сертифікату, надані учасником, не відносяться до документів, що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям. 

У ході розгляду зазначеного питання встановлено наступне.

Відповідно до розділу ІІІ Документації, Пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну, інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним критеріям, наявність/відсутність підстав, встановлених у ст. 17 Закону і в цій тендерній документації та шляхом завантаження необхідних документів (скан-копій, придатних для машинозчитування, у вигляді або окремих файлів, або згрупованих у папки, або заархівованих в архіви), що вимагаються замовником у цій документації, а саме, інформацію та документи, які підтверджують відповідність пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, установленим замовником у технічній специфікації до предмету закупівлі розділу ІІІ документації та додаток 2 до документації, з назвою файлу/папки/архіву “Предмет закупівлі”. 

Учасники процедури закупівлі повинні надати у складі пропозиції інформацію та документи, які підтверджують відповідність тендерній пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником у додатку 2 до Документації. Предмет закупівлі: ДК 021:2015: 09110000-3 Тверде паливо (Вугілля кам’яне марки ДГ 13-100). Відповідно до додатку 2 Документації, учасники процедури закупівлі повинні надати в складі Пропозицій конкурсних торгів документи, які підтверджують відповідність пропозиції конкурсних торгів учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, а саме:

        копію сертифікату генетичних, технологічних та якісних характеристик запропонованого вугілля, що є дійсним на весь період поставки (із зазначенням ідентифікатора закупівлі);

        копію протоколу випробування на марку заявленого вугілля (здійсненого у 2021 році), виданого незалежною лабораторією, яка акредитована національним агентством з акредитації в Україні, щодо якісних показників вугілля: зольності, загальної вологості, загальної сірки, легких речовин, нижчої та вищої теплоти згоряння (із зазначенням ідентифікатора закупівлі). Відбір проби вугілля для здійснення випробувань, за результатами яких буде видано сертифікат якості, повинен бути зі всієї партії в обсязі не менше ніж 140 тонн;

        копію сертифікату якості на марку вугілля, що засвідчує якість запропонованого товару (із зазначенням ідентифікатора закупівлі) на весь обсяг, що закуповується Замовником. Система Prozorro привласнює закупівлі унікальний ідентифікатор, за яким її можна знайти на всіх підключених до системи та акредитованих майданчиках. Ідентифікатор вказується на документах, що затверджується підписом та печаткою Учасника. Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу, номер оголошення про проведення процедури закупівлі, що оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу UA-2021-08-11-000465-b.

У складі Пропозиції Переможця містяться:

          сертифікат генетичних, технологічних та якісних характеристик;

          протокол випробування;

          сертифікат якості (Якість вугілля ДГ 13-100.pdf).

Разом з тим, вищезазначені документи не містять зазначення ідентифікатора закупівлі. Враховуючи наведене, Пропозиція Переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. 

Відповідно до ст. 31 Закону замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Враховуючи наведене, у Замовника є підстави для відхилення Пропозиції Переможця. Замовник розмістив вимогу про усунення невідповідностей.

На вимогу: п.3.2. Додатку 2 до документації не зазначено ідентифікатор закупівлі UA-2021-08-11-000456-b на сканкопіях: сертифікату генетичних, технологічних та якісних характеристик; протоколу випробування; сертифікату якості.

Запропоновано: Розмістити в електронній системі повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та наданих документах учасником. На вимогу Додатку 2 до документації зазначити ідентифікатор закупівлі UA 2021-08-11-000456-b на сканкопіях: сертифікату генетичних, технологічних та якісних характеристик; протоколу випробування; сертифікату якості”. 

Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу, Переможець оприлюднив файли. Зазначені документи не відносяться до документів, визначених ст. 29 Закону. Замовник не мав права звертатись до Переможця на підставі вимог ст.29 Закону щодо наведених вище документів. Пропозиція Переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. 

Отже, Замовник порушив вимоги ст. 29 Закону та ст. 26 Закону. Крім того, враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині рішення, Пропозиція Переможця мала бути відхилена Замовником на підставі вимог ст. 31 Закону.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 18 Закону України “Про публічні закупівлі”, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

ПОСТАНОВИЛА:

Зобов’язати Комунальний заклад “Обласна база спеціального медичного постачання” Запорізької обласної ради скасувати рішення про визначення ТОВ “ТОРГОВО-ВИРОБНИЧА КОМПАНІЯ “ЕНЕРГО ГРУПП” переможцем за процедурою закупівлі — “Вугілля кам’яне марки ДГ 13-100”, оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу. 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку