Президент повернув конкуренцію в коронавірусні закупівлі

26.07.2021 09:46
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель» № 1599-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 1 липня.

   Відповідно до закону, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів, змінено підхід до закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для виконання заходів із запобігання виникненню та поширенню COVID-19.

   Які ж саме зміни принесе Закон, та на що мають звернути увагу замовники?

   В першу чергу, істотно скорочено перелік товарів які можна закупити без аукціону.

   Згідно з новим законом, без застосування процедури публічних закупівель буде здійснюватися закупівля лікарських засобів, вакцини або інших медичних імунобіологічних препаратів, витратних матеріалів для надання медичної допомоги хворим та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів. 

   Кабінетом Міністрів України затвердив перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі, але повний текст переліку поки що не оприлюднено.

   Закупівля інших товарів та послуг, які є необхідними для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) (крім тих, що були вказані вище), здійснюється із застосуванням спрощених закупівель.

   Підписаний Закон має чітко визначений термін дії, а саме – на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 


   Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку