Фунікулер у Києві закрили на плановий ремонт

26.07.2021 09:19
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Якщо ви бажаєте найближчим часом прогулятися по Верхньому Києву, будьте готові підніматися пішки, оскільки 12 липня було зачинено київський фунікулер на щорічний плановий ремонт. Він буде тривати до 20 серпня. Столична мерія нагадала, що технічний огляд і ремонтні роботи проводяться щорічно в один і той самий період.

   КП “Київпастранс” повідомляє, що під час ремонту фунікулеру будуть відремонтовані машинний, компресорний та тиристорний зали. Також буде проведено скорочення тросу, повне обстеження контактної мережі. Крім того, планується частково замінити шпали. Вагони підйомника теж не уникнуть ремонту – їх планують шпаклювати та пофарбувати. А наостанок будуть проведені статичні та динамічні випробування агрегатів під навантаженням. 

    Очікувана вартість закупівлі послуг з ремонту фунікулера складає 1 млн. 579 тис. гривень. 

   Такі роботи є регламентні та планові – подібний ремонт фунікулер  проходить щороку. А от у 2022 році вже планується масштабне оновлення київського фунікулеру, навіть із повною заміною кабін. Зараз триває узгодження цього масштабного проекту з Європейським  інвестиційним банком. В яку суму обійдеться ремонт фунікулеру наступного року поки що невідомо, але, сподіваємося, що воно буде того варте. 

   Лінія фунікулера складається з двох станцій та з’єднує історичне Верхнє місто і Поділ у Києві. 

   До початку XX століття з Подолу у Верхнє місто добиралися по обладнаним дерев’яним сходам. Розвиваючи міський транспорт, було неможливо обійти проблему швидкого підйому на Володимирську Гірку. Задуми такого роду транспорту виникали постійно – зокрема, була ідея створення механічного підйому біля Андріївської церкви.

   Андріївським узвозом через його значну вузькість, кривизну і крутизну трамвай в Києві в кінці XIX століття не ходив, а тому Поділ не був зв’язаний із Верхнім містом. Влада міста вирішила «влаштувати окремий механічний підйом в місці, не зайнятому вулицею».

   І, нарешті, 7 травня 1906 року відбулося урочисте відкриття фунікулера.  Спочатку він називався Михайлівським механічним підйомом і з’єднував верхню терасу Володимирської гірки та вулицю Боричів Тік. У 1928 році фунікулер був реконструйований, лінію продовжено ще на тридцять вісім метрів до вулиці Петра Сагайдачного. 

   Протягом останніх ста років його реконструювали, змінювали, покращували до сучасного, яким ми користуємося сьогодні. Хто знає, як він виглядатиме ще через сто років, звісно, якщо існуватиме – нам залишається лише здогадуватися та мріяти. 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку