Як зазначити інформацію про умови забезпечення пропозиції та виконати Постанову №710

28.12.2021 12:39
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (53)

Кейс 1. Закупівля UA-2021-05-25-010250-b

Замовник в полі Вид та умови надання забезпечення пропозицій учасників зазначив: “Учасник під час подання тендерної пропозиції одночасно надає забезпечення тендерної пропозиції (гарантія виконання своїх зобов’язань у зв’язку з поданням тендерної пропозиції) – пропозиція обов’язково супроводжується документом, що підтверджує надання забезпечення тендерної пропозиції. Електронна банківська гарантія оформлена відповідно до діючого законодавства”.

На думку Держаудитслужби, оголошення про проведення відкритих торгів не містить інформації про умови надання забезпечення тендерної пропозиції, зокрема, строк дії та застереження щодо випадків, коли забезпечення тендерної пропозиції не повертається учаснику.

В абзаці 2 частини 1 статті 25 зазначено:

У разі, якщо замовник вимагає надання забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції, у тендерній документації/оголошенні про проведення спрощеної закупівлі повинні бути зазначені умови його надання, зокрема, розмір, строк дії та застереження щодо випадків, коли забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції не повертається учаснику. У такому разі учасник під час подання тендерної пропозиції/пропозиції одночасно надає забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції.

Отже, в Законі чітко визначені умови забезпечення пропозиції.

Відповідно до п.4-1 Постанови КМУ № 710, головним розпорядникам бюджетних коштів, суб’єктам господарювання державного сектору економіки з метою прозорого, ефективного та раціонального використання коштів забезпечити:

  • обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі;
  • оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі шляхом розміщення на власному веб-сайті (або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів, суб’єкта управління об’єктами державної власності, що здійснює функції з управління суб’єктом господарювання державного сектору економіки) протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівель або повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами переговорної процедури закупівель.

 

Кейс 2. Закупівля UA-2021-08-20-010930-a

Держаудитслужба зазначила, що відповідно до Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, розміщеного на веб-порталі Державної казначейської служби України та Open Budget – Державний веб-портал бюджету для громадян,  Замовник є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня, головний розпорядник коштів – Міністерство оборони України.

Замовник оприлюднив в електронній системі закупівель пояснення, що відповідно до затвердженого Наказом Міноборони України Положення про одеський Квартирно-експлуатаційний відділ, установі Замовника не надали безпосереднього дозволу на реєстрацію власного офіційного веб-сайту в мережі Інтернет. Оскільки у КЕВ м. Одеса офіційного веб-сайту немає, то обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі опублікувати неможливо.

Таким чином, Замовник не дотримався вимоги пункту 4¹ постанови КабМіну «Про ефективне використання державних коштів» № 710 в частині оприлюднення обґрунтування характеристик предмета закупівлі на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів протягом 5 робочих днів з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами переговорної процедури закупівель.

Отже, Замовникам слід завчасно подбати про можливість публікації даних.

 

Автор статті – Лілія Кулик

Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку