Скільки коштують київські фонтани

30.06.2021 13:03
0
Поділитися на facebook
Поділитись
jumping-people-youth-day-celebration_23-2148572793

   Спека цього та минулого літа буквально б’є всі температурні рекорди. Витримати таку спекотну погоду буває надзвичайно складно, і у великому місті фонтани стають справжнім порятунком для його мешканців.

   Цікаво, а скільки коштували бюджету Києва найвідоміші фонтани, створені або відремонтовані після 2014 року? 

   2015

   Фонтан на Поштовій площі.  Відкриття Поштової площі з купанням Віталія Кличка в фонтані запам’яталося мешканцям Києва веселим настроєм і стало кращою рекламою нової локації відпочинку. На жаль, цей фонтан радував киян не дуже довго — останні кілька років він не працює. 

   Загальна вартість робіт по реконструкції Поштової площі (дорога, естакада, оновлена пішохідна зона з фонтаном) складала того разу приблизно 440 млн грн. Переглянути документацію по кожному з видів робіт неможливо, оскільки на той час ще не існувало Prozorro.

   Зараз фонтан взагалі заколочений дошками, а пішохідна зона в деяких частинах занедбана, обмальована графіті. У Подільській РДА не пояснили, хто відповідає за неробочий фонтан, оскільки Поштова не перебуває на балансі жодної з установ. Це пов’язано з тим, що відкрита в 2015 році площа була лише першою чергою проекту комплексної реконструкції Поштової, і фактично об’єкт досі не здали в експлуатацію.

   2016

   Фонтан коло Національної опери. До 25-ї річниці Незалежності України в Києві реконструювали фонтан біля Національної опери – попередні 15 років він не працював. Реконструкція коштувала 968 тис. грн та складалася з оновлення самої чаші фонтану, обладнання його світло-музичним супроводом і благоустрою майданчика поруч. Зараз цей фонтан теж не працює — можливо, це пов’язано з ремонтними роботами, які розпочалися на площі перед Національною оперою. 

   Ще один проект 2016 року — фонтани, які струменіють прямо з вод Русанівського каналу. Комплекс складається з 12 водограїв зі світло-музичним супроводом, а їхні струмені б’ють до 30 м вгору. Мешканці Русанівки одразу полюбили ці фонтани і кожного року з нетерпінням чекають, коли їх увімкнуть на літній період. 

   Цей комплекс відкривали у два етапи, останню чергу — в 2017 році. Тендери провели незадовго до того, як використання Prozorro стало обов’язковим, тому інформацію про закупівлі можна знайти хіба на порталі Київаудиту. Загальна вартість проєкту склала 13 млн грн. Щорічне обслуговування цих фонтанів (консервація на зиму, запуск, ремонт, автоматичне керування) обходяться балансоутримувачу КП “Київводфонд” в кругленьку суму — 1-2 млн грн щороку

   2017

   Комплекс фонтанів на Майдані Незалежності. У травні 2017 року відкрився оновлений комплекс фонтанів на Майдані Незалежності. Запуск фонтанів по парній стороні Хрещатика  став помітною подією в житті міста, оскільки вони не працювали більше трьох років. “Фішкою” цього масштабного проекту стало світло-музичне оснащення, музичну програму яких обирали мешканці міста шляхом голосування. 

   Вартість ремонту фонтанів відповідала масштабам комплексу: реконструкція фонтану “Великий” — 19,1 млн грн, реконструкція фонтанів “Малі” — 10,9 млн грн (обидва тендери виграло ТОВ “Енерго-Інвест”, суми вказані з вартістю проектної документації). Того ж року на Майдані (непарна сторона) відремонтували каскадний фонтан за 1,5 млн грн і “Водяну кулю” за 852 тис. грн. Ці фонтани досі працюють та радують киян яскравими шоу літніми вечорами (графік роботи тут).

   2019

   Новий фонтан на Володимирській гірці став частиною грандіозного проекту мера Києва Віталія Кличка — Велосипедно-пішохідного мосту, що з’єднав парк біля Арки Дружби народів і Володимирську гірку. Скляний міст обійшовся міському бюджету в понад 340 млн грн. Кошторис включає 90 млн грн на благоустрій території на Володимирській гірці і будівництво фонтану. Сам фонтан коштував не так вже й багато, порівняно з іншими — 4,2 млн грн

   Фонтан в сквері імені Марії Заньковецької (на вулиці Велика Васильківська). Комплекс відкрили у 2012 році , з того часу його постійно ремонтують. “Київводфонд” начебто лагодив його у 2016, а в 2018 фонтан вже перестав працювати, тому наступного рік його знову відправили на ремонт. Вартість відновлення склала 4,4 млн грн, а роботи виконувало ТОВ “Енерго-Інвест”. 

   Цього ж року запрацював водограй біля Київського палацу дітей та юнацтва. Мозаїчний комплекс фонтанів “Зорі та сузір’я”, за інформацією КМДА, не функціонував понад 40 років. Унікальний комплекс мозаїк, який є памяткою модернізму, створили київські художники. Реконструкція басейнів фонтану розпочалася в 2017 році, а роботи тривали до кінця 2020. За інформацією на Prozorro, вартість лише реставрації склала 16,3 млн грн.

   2020

   Рекордним за кількістю відкриттів оновлених фонтанів міста  став минулий рік. “Сухий” світломузичний фонтан у Сирецькому парку з’явився разом з першою чергою реконструкції цієї зеленої зони. Він одразу полюбився відвідувачам парку, особливо дітям. Тільки на фонтан було витрачено 7,9 млн грн.

   Ремонт Парку партизанської слави в Дарницькому районі завершився минулого року ефектним відкриттям “пішохідного” фонтану на вході в парк. оригінальний фонтан являє собою коридор з арок, з яких падає вода, тож усі охочі можуть ходити прямо під нею. Також струмені б’ють і з землі. Загальна вартість реконструкції парку склала понад 70 млн грн. Перший виконавець робіт завдав матеріальної шкоди замовнику на суму 17 млн грн, довгий час тривали провадження, а старий фонтан, який почав реконструювати горе-підрядник, стояв зруйнованим понад рік. Коли арешт з парку зняли, підготовку нового фонтану замовляли вже окремою спрощеною закупівлею на суму 880 тис. грн (підрядником стало ТОВ “Енерго-Інвест”). 

   Біля метро “Оболонь” також з’явився новий фонтан — він став частиною оновленої Оболонської площі, її реконструкція коштувала приблизно 14 млн грн, з яких на фонтан витратили 4,4 млн грн.

   Цього ж року на Контрактовій площі оновили фонтан “Самсон”. Це один із найстаріших фонтанів Києва і в останні роки його весь час то реставрують, то самовільно перефарбовують. “Київзеленбуд” зробив ремонт за 2,47 млн грн. За ці гроші оновили покриття і колір ротонди, скульптур Самсона і Андрія Первозванного, а також переоснастили інженерні системи фонтану.

   Зовсім новий фонтан з’явився в парку за Михайлівським монастирем. Фонтан зі скульптурою архистратига Михаїла побудували в рамках благоустрою парку “Володимирська гірка”. Вартість робіт становила 67,7 млн грн, згідно з договором, саме на фонтан витратили 9,5 млн грн. А скульптуру архистратига Михаїла для водограю подарували меценати. 

   2021

   Київський міський голова вже встиг відкрити новий фонтан в цьому році — в Наводницькому парку. Парк на березі Дніпра поруч з пам’ятником засновникам Києва давно минулого року вирішили оновити: замінили покриття, зробили пандуси, урни, вбиральні, облаштували світловий фонтан. Ремонт коштував скромні 14 млн грн (9,7 млн грн і 4,5 млн грн). Cкількиточно було витрачено на фонтан, сказати важко, адже деякі роботи щодо нього вказані в загальних кошторисах — але щонайменше 4,3 млн грн.

   Також цього року запрацював невеличкий фонтан в сквері на Володимирському проїзді. Реконструкція самої зеленої зони (вартістю 4,05 млн грн) поки що триває, але фонтан вже запустили. 

   З одного боку здається, що фонтани для міського бюджету – не дуже дороге задоволення порівняно із славнозвісними парками, де плитка, вбиральні і урни коштують десятки і сотні мільйонів гривень. А з іншого боку, як показує практика, вік фонтанів недовгий — кілька років, і вже потрібний ремонт. Крім того, кожен фонтан — це ще й обслуговування і консервація на зиму, тобто щорічні додаткові витрати, які можуть сягати мільйонів гривень на рік. Але ці витрати не здаються такими вже марними, холи доводиться проходити повз непрацюючого, наче мертвого фонтану, який лише псує загальний пейзаж. Тож, цілком зрозуміло, що краса нашого міста потребує регулярного фінансування.

 

   Автор статтіЛеся Падалка, dozorro.org 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку