Депутати просувають чергову ідею про локалізацію в публічних закупівлях

13.10.2021 10:37
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (40)

Верховна Рада зареєструвала законопроект 6099, який, начебто, покликаний підтримати вітчизняного виробника за допомогою публічних закупівель. Але, замість того, він містить юридичні помилки та колізії, тобто, суперечить принципам публічних закупівель в Україні. А також, вже традиційно, містить  корупційні ризики. 

У чому суть нового законопроекту?

Депутати пропонують ввести у закон поняття товарів, робіт і послуг вітчизняного виробництва. Тобто, можливість їх постачати може стати обов’язковим кваліфікаційним критерієм. Крім цього, народні обранці хочуть:

  • підвищити поріг для проведення спрощених закупівель із 50 тис. до 100 тис. гривень, якщо купують українське;
  • дозволити проводити відкриті торги лише з однією тендерною пропозицією, коли купують товари, роботи або послуги вітчизняного виробництва;
  • використовувати переговорну процедуру для придбання тільки українського, окрім кількох встановлених Законом винятків.

 

Звичайно ж, цей законопроект не пропонує механізму, за яким товари, роботи і послуг можна буде віднести до таких, що виробляються в Україні. А також він не визначає, як саме підприємці мають підтверджувати свою українськість, і як замовники мають це перевіряти. Розроблення відповідних порядків депутати пропонують покласти на Мінекономіки. Саму локалізацію у публічні закупівлі хочуть ввести безстроково.

У законопроекті є деякі норми, які суперечать одна одній. Наприклад, придбання товарів, робіт і послуг вітчизняного виробництва стає то обов’язковим, то опціональним.

Депутати обґрунтовують свої пропозиції необхідністю підтримати українських підприємців, стимулювати національну економіку. Вони подають приклади впроваджень подібних обмежень в інших країнах світу, серед яких є і США та ЄС. 

Автори законопроекту не наводять жодних розрахунків, як саме пропоновані обмеження допоможуть розвитку української економіки, але переконують, що їх реалізація не потребуватиме додаткових видатків із бюджету. Але на практиці штучне обмеження конкуренції призведе до зростання цін, тож замовникам в результаті, треба буде платити більше. 

“Законопроект не відповідає базовим принципам публічних закупівель, як-от недискримінація, ефективність витрачання коштів, добросовісна конкуренція, і порушує міжнародні зобов’язання України. А ще ця ідея містить значні корупційні ризики. Наприклад, як Мінекономіки буде визначати вітчизняність товарів, робіт і послуг? Фактично від цього рішення буде залежати, чи зможе бізнес взяти участь у тендері”, — роз’яснює заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проектів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

 

Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку