Як очистити КЕШ в браузері

26.05.2020 15:49
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Рисунок1

Простими словами, кеш – це частина пам’яті, де зберігаються завантажені на жорсткий диск комп’ютера файли з тих сайтів, котрі Ви вже відвідали (зображення, відео, текстові та інші документи) та будуть використовуватись браузером з найбільшою ймовірністю. Тобто, якщо Ви кожен день відвідуєте один і той же сайт, то елементи дизайну, зображення, медіа та інші файли, котрі на ньому не змінюються будуть завантажуватись з кешу Вашого браузера, а не з мережі.

Перевагою такої технології є зменшення часу завантаження сайту браузером і зменшення інтернет-трафіку. Недоліком же є те, що зміна інтернет-сторінок може не коректно відображатись в браузері, котрий використовує дані з кеш-пам’яті. Крім того, з часом папка з кешем збільшується до великих розмірів. Хоча в сучасних браузерах кеш регулярно очищується автоматично, все одно виникає необхідність очищувати його вручну.

Спосіб, що дозволяє видалити історію відвідувань сайтів в різних браузерах, залежить від того, який у Вас браузер: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera або Apple Safari.

Для очищення кешу Google Chrome в правому верхньому куті вікна браузера тиснемо три крапки, які відкривають меню налаштування та керування, шукаємо пункт «Інші інструменти». У випадаючому меню вибираємо пункт «Очистити дані веб-перегляду». Або просто натискаємо  комбінацію клавіш Ctrl + Shift + Delete. У вікні, що з’явилось ставимо галочку навпроти пункту «Кешовані зображення та файли». Тиснемо кнопку «Видалити дані».

Щоб очистити кеш в Mozilla Firefox у верхній панелі браузера обираємо меню “Інструменти”, пункт “Налаштування”. У вікні, що відкрилося вибираємо розділ “Додатково” та вкладку “Мережа”. У секції “Автономне сховище” натискаємо кнопку “Очистити зараз”. 
Є й інший спосіб. В меню “Інструменти” можна вибрати пункт “Стерти недавню історію”. Натиснувши на галочку біля напису “Подробиці”, можна побачити список елементів історії відвідин сайтів, які можна видалити. Поставте галочку біля пункту “Кеш” і натисніть на кнопку “Очистити зараз”. Або просто натискаємо комбінацію клавіш Ctrl + Shift + Delete. У вікні, що з’явилось ставимо галочку навпроти пункту «Кеш». Тиснемо кнопку «Видалити зараз».

Для того, щоб очистити кеш в Opera в нижньому лівому куті стартової сторінки тиснемо три крапки або комбінацію клавіш Ctrl + H. Зверху сторінки історії натискаємо “Очистити історію відвідувань”. У вікні, що з’явилось (його також можна викликати комбінацією клавіш Ctrl + Shift + Delete), вибираємо проміжок часу, за який ми хочемо очистити історію, а також ставимо галочку навпроти пункту “Кешовані зображення та файли”. Підтверджуємо очищення, натиснувши кнопку “Видалити дані”.

Чистити кеш у браузері Apple Safari доволі просто –  потрібно відкрити меню “Правка” і вибрати в ньому пункт “Очистити кеш” та натиснути “Очистити”.



Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку